Bossche Vakschool
www.bosschevakschool.nl
directeur: Fleur Cerini
opleiding: vmbo b/k
locatie:
‘s-Hertogenbosch
De juiste plek voor slimme handen
De deur van onze school staat voor alle jongeren wagenwijd open. We leiden bij de Bossche Vakschool leerlingen op voor de leerweg vmbo-basis of vmbo-kader. Onze leerlingen hebben vele talenten, behoeften, motivaties, leerwensen, gewenste perspectieven en kennen een kleurrijke diversiteit aan culturele achtergronden en leefomstandigheden.
De Bossche Vakschool wil bij deze leerlingen, met alles wat daarbij hoort, aansluiten.
Wij zien het als onze maatschappelijke opdracht onze leerlingen met open blik te benaderen en met ons onderwijs een basis te leggen waardoor de leerling stevig in het leven kan staan.
De Bossche Vakschool is dé school voor leerlingen die ervan houden om praktisch bezig te zijn en levensecht te leren. Leerlingen leren door te doen in de praktijk. De school heeft daarom een groot aanbod praktijklessen.
De Bossche Vakschool heeft een aparte afdeling, de Internationale Schakel Klas (ISK). In een periode van anderhalf tot twee jaar doorlopen leerlingen tussen de 12 en 18 een opleiding die de doorstroom naar het regulier vo of mbo mogelijk maakt.
Organisatie in ontwikkeling
Als school hebben we de onderwijsvisie aangescherpt en voeren we de dialoog of de missie en de uitvoering van die onderwijsvisie voor nu en de toekomst past.
We kiezen heel bewust voor een breed onderwijsaanbod, waarbij we als school bijna alle profielen bieden. Tegelijkertijd zijn we een relatief kleine school waardoor er veel individuele aandacht is voor elke leerling. We hebben het werken in units met een vast docententeam dit jaar verstevigd en verder ontwikkeld.
Terugblik
Bouwen aan een nieuwe school en een nieuw schoolplan 2020-2024
Op dit moment bouwen we niet alleen aan ons onderwijs, ook letterlijk bouwen we aan een nieuwe school. In de zomer van 2022 hopen we dat het prachtige gebouw gereed is. Ondertussen huizen we met de leerlingen in één gedeelte van de huidige school waardoor we de nieuwbouw van dichtbij kunnen meemaken.
50% van de lessen in de onderbouw zijn praktijklessen
We weten dat onze leerlingen ‘leren door te doen’; dit vertalen we in de onderbouw in 50% ‘doe-vakken’.
Daarnaast zorgen we ervoor dat een schooldag op deze manier ingericht is voor de leerlingen. De juiste afwisseling zorgt ook voor een betere leerattitude tijdens de ‘meer-theoretische-vakken’
Integratie en een regulier diploma voor vso- en ISK-leerlingen mogelijk maken
De deuren openzetten, betekent ook dat andere doelgroepen gebruik kunnen maken van de praktijkafdelingen en de expertise van de docenten. Daarom is er een intensieve samenwerking met vso het Dieze College en de ISK. Flinke groepen leerlingen volgen hun praktijklessen op de Bossche Vakschool waardoor de samenwerking tussen docenten ook steeds intensiever wordt. Zo leren ze van en met elkaar.
Dit jaar is een pilot gestart met een pro-vmbo-klas. De leerlingen die een pro-advies hebben, maar wellicht toch potentie hebben een vmbo-diploma te halen, krijgen een pro-vmbo-onderwijsaanbod om die mogelijkheid te onderzoeken.
Jongerenwerkers een vaste plek in de school
De Bossche Vakschool werkte al nauw samen met PowerUp073. Samen breiden we dit uit en brengen we jongerenwerk en school nog dichter bij elkaar. Concreet doordat jongerenwerkers een deel van hun tijd op de school doorbrengen om in contact te komen met jongeren, en om de wereld van de jongeren en van de school dichter bij elkaar te brengen.
Sterk Techniek Onderwijs op Bossche Vakschool
Techniekpromotie binnen en buiten de Bossche Vakschool in de stad ’s-Hertogenbosch is sinds 2020 een belangrijk aandachtspunt. Binnen de school is er aandacht voor het profiel ‘techniek’ door middel van keuzevakken voor alle 3e en 4e jaars. Voor de bovenbouw-leerlingen in de techniekprofielen zijn er ook dit jaar weer diverse gastlessen door bedrijven georganiseerd en samenwerkingen met bedrijven opgezet om leerlingen al tijdens hun schoolloopbaan op de Bossche Vakschool praktijkervaring op te laten doen in de sector.
Richting bassischolen werken we aan techniekpromotie door letterlijk de weg op te gaan met onze Techniektourbus. In samenwerking met de Uitvinders, expertin het op een ontwerpende en ontdekkende manier leerlingen in aanraking brengen met techniek, bieden we een lesprogramma voor basisscholen. Met het lesprogramma ontzorgen en inspireren we po-leerkrachten als het gaat om de invulling van hun Wetenschap- en Technieklessen. Met deze eerste stappen is er een mooie ontwikkeling in gang gezet in het samen werken aan Sterk Techniekonderwijs.