Klokkenluidersregeling
Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs heeft een Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand binnen OMO (Klokkenluidersregeling). Deze is in 2023 herzien. De regeling richt zich op ouders/leerlingen en medewerkers van de vereniging die een misstand vermoeden en deze melden met als doel de misstand op te lossen. Hierbij kan gedacht worden aan feiten of situaties waarbij een zwaarwegend maatschappelijk belang in het geding is, zoals een gevaar voor de volksgezondheid, de veiligheid of het milieu, een (dreigend) strafbaar feit of (dreigende) schending van de wetgeving.
De regeling brengt het uitgangspunt tot uitdrukking dat het de voorkeur heeft om een vermoeden van een misstand eerst intern te melden, zodat de organisatie in de gelegenheid wordt gesteld om zelf onderzoek te doen en eventueel maatregelen te treffen. Een misstand direct extern melden behoort ook tot de mogelijkheden. Daarvoor kan men zich richten tot één van de vertrouwenspersonen integriteit.
De rol van vertrouwenspersoon integriteit werd tot 1 mei vervuld door Ellen Mostermans en tot 1 oktober 2023 door Henk Witte. Per 1 september 2023 is Barbara Snijder benoemd tot vertrouwenspersoon integriteit. Per 1 oktober 2023 is ook Bob van Geffen benoemd tot vertrouwenspersoon integriteit.
De regeling biedt duidelijkheid over zorgvuldigheidseisen en biedt de betrokkene bescherming tegen benadeling. De regeling brengt hiermee tot uitdrukking dat het (intern) melden van een misstand gezien wordt als een bijdrage aan het verbeteren van het functioneren van de organisatie en dat de melding serieus zal worden onderzocht. De betrokkene die een melding maakt van een vermoeden van een misstand handelt zorgvuldig, te goeder trouw en niet uit persoonlijk gewin.
In 2023 is in totaal zes keer een beroep gedaan op één van de vertrouwenspersonen integriteit. In vijf gevallen betrof dat contacten met een personeelslid van OMO, in een geval betrof het een kwestie van de ouders van een leerling en in geen geval betrof het een vraag om advies van de schoolleiding van een school. De gesprekken vonden zowel fysiek als online plaats. Waar nodig of gewenst werd een toelichting gegeven op de Klokkenluidersregeling en/of op de Klachtenregeling en werden verschillende mogelijkheden besproken ten aanzien van eventueel te ondernemen actie.